56. levél: Kiolvasztás

Kedves Konyhapénz-virtuózok!

Ma nézzük meg, mit érdemes tudni a hús kiolvasztásáról. Arról már korábban is meséltem, hogy kisebb vagy nagyobb adagokban én mindig azonnal lefagyasztom a húst. Ez alól egy kivétel van, ha aznap tervezem felhasználni.

Most nézzük meg, hogyan tudjuk a fagyasztott húst kiolvasztani.

  • Hűtőben:

Szerintem a legjobb, ha előző este elő veszed a húst a fagyasztóból egy tálba helyezve (hogy ne folyjon ki a leve, és ne keljen hűtőt takarítanod felesleges utána), a hűtőbe átteszed.

Ez a leginkább energiatakarékos megoldás, mert még a hűtőszekrénynek sem kell olyan keményen dolgoznia. Ha ebédnél használod fel, lehetnek még fagyott részei, de már használható lesz. Ha teljesen kiolvadt hússal szeretnél dolgozni, akkor 24 órával korábban vedd ki és tedd át a hűtőbe.

Ha feledékeny vagy, írd fel a hűtő ajtajára, melyik nap, mit kell elővenned a fagyasztóból másnapra, ilyenkor már meglehetősen jól látod a másnapi programodat, hogy tudod-e tartani az előzetes elképzelésedet vagy sem?

Ez a legkíméletesebb és legtakarékosabb megoldás, ráadásul, ha némi csúszás van, másnap ugyan olyan biztonsággal fel fogod tudni használni.

  • Szoba hőmérsékleten:

A kiolvasztás már jóval kevesebb időt vesz igénybe, szobahőmérséklettől függően 6-8 órát. Maga a folyamat a téli időszakban gyorsítható, ha radiátor közelébe teszed, ahol magasabb a hőmérséklet.

Nyáron viszont vigyázz, bár gyorsabban olvad ki, hogy kiolvadás után, már ne hagyd elől, mert nagyon gyorsan megromolhat. Ennek megfelelően kiolvadás utána már a hűtőszekrénybe tárold a felhasználásig.

  • Kiolvasztás mikróban, sütőben:

Ma már nemcsak a mikróhullámú sütőknek, hanem a normál sütőknek is lehet kiolvasztó funkciója. Ezek a leggyorsabb módok, de ilyenkor nagy valószínűséggel, már nemcsak a kiolvasztás történik meg, hanem némileg kicsit előfőzöd is a húst. Sajnos valamit valamiért!

Normál adag húsok 3-5 személyre valónak a kiolvasztása, kellően alacsony hőfokon, amikor a legkevésbé kezded még el főzni is kb. egy órát vesz igénybe.

Érdemes ilyenkor többször 5 – 10 pecekre betenni, és ha nem egyben van egész lefagyasztva, akkor kisebb darabokra szétszedni, ha egyben van forgatni. Bizony ez egy türelemjáték, megtalálni azt a fokozatot, amelynél a leggyorsabban olvad, de még nem kezded el a hús főzését. Ha darált húsról van szó, akkor a kiolvadt részt, amit le tudsz kaparni, már tedd újra vissza. Ennél a folyamatnál viszont a mikró közelében kell lenned.

Ugye a háztartási eszközök működtetésének is van költsége, ami igazából drágítja az étel elkészítést csak, így nem szoktunk számolni vele.

  • Folyó víz alatt vagy víz alatt:

Hát ez a kiolvasztási mód, nem a legbravúrosabb, mert bizony a víz a csatornadíjjal ma már nem olcsó és fölösleges pénzkidobás, megint bebizonyosodik, hogy a tervezéssel, az előre gondolkodással rengeteg pénz maradhat a zsebedben. Ha pedig víz alá teszed, meglehetősen gyakran cserélni kell a vizet, mert igen gyorsan lehűti a víz, és úgy már nincs is értelme ott tartani.

Minden esetre, ha ezt a módot választod, akkor a húst rakd előtte, egy megbízhatóan záródó, önzáródó zacskóba. Hogy így kiolvasztani mennyi időbe telik, fogalmam sincs, mert ezt a módszert még soha nem választottam.

Ennél talán még az is jobb, ha a konyhapénz keretben van még pénz, akkor beugrani a boltba és frissen megvenni a húst, a fagyasztottat meg legközelebb felhasználod, amikor is már időben gondolkodsz rá.

Nekem az előző esti hús elővétel vált be a legjobban, akár ebédet vagy vacsorát készítenék belől. Te is inkább igyekezz arra figyelni, hogy ne feledkezzél meg róla, egy cédula hűtőre, egy emlékeztető üzenet a Google naptárból, bármi…

Ha elkezdesz erre is figyelni, előbb vagy utóbb egy természetes, jó szokásod lesz, hogy esténként lefekvés előtt végig gondoljad, kell-e valami másnapra a fagyasztóból.

Csodás napot kívánok!

Kinga, a Pénzügyi térkép háziasszonya

U.i.: Több kisebb adag húst is könnyebb kiolvasztani, mint egy nagy tömböt. Tehát itt is jól jön, ha jól variálható kisebb adagokban készíted elő a húsokat.