2. kihívás: Meddig jó? – azaz a minőségmegőrzési idő

Szeretném, ha ma szétnéznél a konzervek között (ne csak azt nézd meg, ami szem előtt van, szedj össze mindent a polcokról és a szekrényből) és keresd meg a legkorábbi lejáratút.

Ha megtaláltad, akkor írd fel, mi volt az és azt is, hogy mikor jár le (pl. szardínia 2018.10.05).

Ezután nézd meg, hogy van-e olyan, aminek már lejárt a szavatossági ideje vagy nagyon közel van ahhoz. (Én azt hittem nincs és mégis találtam egyet – a külső csomagolásán nem látszódott a lejárati idő, csak magán a konzerven).

Mit tegyél, ha nincs otthon konzerved?

Akkor máshogyan oldd meg ezt a feladatot: keress másfajta csomagolt terméket. Ez lehet csoki, cukorka, keksz vagy fagyasztott termék is – legyél kreatív.

A csomagolt élelmiszereken egyébként kétféle jelöléssel találkozhatsz. Te tudod, melyik mit jelent pontosan?

Nem baj, ha nem, mert most megtanítom neked. Azért jó, ha pontosan tudod, mi mit jelent, mert így jelentős mennyiségű élelmiszer és konyhapénz kidobásától kímélheted meg magad az évek során.

Tehát az rendben van, hogy egy élelmiszer valameddig megőrzi a minőségét, de meddig fogyasztható?

A minőségét megőrzi fogalom azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy a megadott tárolási körülmények között tartva biztonságosan fogyasztható  és megőrzi eredeti tulajdonságait. Ilyen jelölést találsz általában a konzerveken, kekszeken és a szárított vagy gyorsfagyasztott élelmiszereken.

Ezeken a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum azt az időtartamot mutatja meg, ameddig elvárható a gyártó által garantált minőség (íz, illat, szín, állag), ha kinyitod a csomagolást.

A megadott dátum után az élelmiszerek veszíthetnek minőségükből, élvezeti értékükből, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatóak el.

Ezeket a dátumokat a gyártók állapítják meg, akik óvatosak a lejárati idő tekintetében, hiszen ez jelenti a felelősségre vonásuk időbeli korlátját is.

Természetesen helytelen tárolással, sérült csomagolással ez az idő módosulhat, de ha ezek nem állnak fenn, akkor nyugodtan megpróbálhatod még felhasználni a termékeket kicsivel a minőségmegőrzési idő lejárta után.


Fogyasztható:

Ezt a jelölést jellemzően az olyan gyorsan romló élelmiszerek csomagolásán találod, mint a hűtést igénylő termékek (tejtermékek, felvágottak, saláták, készételek).

A megjelölt felhasználhatósági dátum után ezek fogyasztása kockázatos, veszélyes lehet az egészségre (akkor is, ha nem látod a romlás tipikus jeleit).

5 tipp, amivel elkerülheted az élelmiszerpazarlást

  • Tervezd meg a menüt és készíts hozzá bevásárlólistát. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van (ez különösen igaz a „fogyasztható” jelölésű termékekre).
  • Vásárlás után, ha valamiből több darabot vettél vagy van már otthon belőle, akkor mindig a legkorábbi lejáratút vedd előre (ugyanezt csinálják az üzemekben, boltokban).
  • Tudatosan vásárolj hosszabb lejáratú élelmiszereket, így több időd lesz felhasználni, ha bármi közbe jönne.
  • A termékeket fogyaszthatósági időn belül fagyaszd le, ha mégsem fogyna a tervezett ütemben vagy tervezd át a menüt. A legtöbb alapanyag és nagyon sok készétel is fagyasztható.
  • Sok élelmiszer a minőségmegőrzési idején túl hosszabb-rövidebb ideig elfogyasztható. Ennek nézz utána, mielőtt kidobnád, de nyisd ki és vizsgáld meg érzékszervileg is.