3. kihívás: Főzz otthoni alapanyagokból!
Gondold végig, milyen ételt tudnál úgy megfőzni, hogy semmit ne kelljen hozzá vásárolnod. Ehhez nézd meg, mi lapul a kamrában és a hűtőben.
Legalább egy ételt találj ki, de ha szívesen próbára teszed a kreativitásodat, akkor gyűjts minél többet – ezek nálam a jolly joker ételek.
Tudod miket hívok jolly joker ételeknek?
Azokat, amelyekhez mindig van otthon alapanyag az alapélelmiszer-készletemben (ezek sokáig eltarthatóak).
Gyakran felmerülő tévhit a menütervezéssel kapcsolatban, hogy nem lehet tartani, mert nagyon sok váratlan dolog történhet. Persze, az életben adódhatnak nem várt helyzetek, de részben ezekre is fel tudsz készülni.
Az egyik tipikus probléma a túlfőzés, amit elkerülhetsz az azonnali fagyasztással.
A másik véglet, amikor valami miatt kevés lett / lesz a tervezett étel:
- jó étvágya volt a családnak (igazából ez elismerés, hogy jót főztél),
- vagy váratlan vendégek toppannak be.
Nem tudom, konkrétan milyen ételeket szerettek, ezért most a saját ízlésemhez igazodó ötleteket hozok – ezeket könnyen magadra és a családodra szabhatod.
Ezeket az ételeket bármikor el tudom készíteni, a zöldség és gyümölcs kivételével pedig plusz egy hetet bármikor meg tudok oldani úgy, hogy feleslegesen nagy mennyiségeket halmoznék fel:
- krumplis tészta,
- rizses hús,
- kínai ananászos édes-savanyú csirkemell rizzsel,
- brokkolikrémleves,
- hagymaleves,
- lecsós szelet tarhonyával,
- sajtos rúd,
- tepsis krumpli kolbásszal,
- tojásos, kukoricás, majonézes jégsaláta,
- rántott hús hagymás burgonyasalátával,
- hal majonézes vagy párolt zöldséggel.
De vannak ennél egyszerűbb ételek is, amelyekkel a vendégeket ugyan nem kínálom meg, de az otthoni vészhelyzetekre tökéletes alternatívák:
- omlett,
- virsli,
- bundás kenyér,
- tükörtojás,
- melegszendvics,
- nem házi pizza,
- tojásos galuska,
Tény, hogy ezek közül nem tudom mindig mindegyiket elkészíteni, de 80-90 %-ukat bármikor.
Azt javaslom, hogy állítsd össze te is a saját jolly joker étellistádat a saját szempontjaid alapján. Én alapvetően a fagyasztott ételeket nem szeretem, ezért inkább készítek kisebb adagokat és vész esetén bedobok valamit pluszban és inkább fagyasztom az alapanyagokat, mint a készételt.
