53. levél: Kenyér tárolása

Kedves Konyhapénz-virtuóz!

A kihívás során van egy olyan feladat is, hogy írd össze egy hétig, milyen élelmiszert és milyen értékben kellett kidobni és itt bizony az egyik leggyakrabban előforduló élelmiszer a kenyér. Őszinte leszek, én is ezzel a problémával küzdöm a leginkább.

Elsősorban saját bevált tapasztalataimat írom le, hogyan tudtam, tudom a kidobott kenyér mennyiségét a minimálisra leszorítani. Egyébként a keresőbe beírva Te is találsz számos ötletet és praktikát, nem ezeket szeretném leírni, mert sokat nem próbáltam közülük, így nincs is saját tapasztalatom pl. pataki tálban tárolni vagy tisztára mosott zellert mellé tenni.

A saját tapasztalatomat egyetlen egy szóba kellene összefoglalnom, akkor az a figyelem szó lenne, de nézzük picit részletesebben.

A kenyér tárolásával alapvetően 2 nagy probléma van, a kiszáradás és a penészedés. A kiszáradással még csak-csak lehet mit kezdeni, de a penészedéssel nem, az biztos kuka, bár a nagy mennyiségű száraz kenyér sem kezelhető hosszútávon szerintem.

Nálam inkább a penészedés a probléma, mert mindig kisméretű nejlon zacskóban tárolom, ami megakadályozza kiszáradást, de a penészedésnek kedvez. Ugyan ezt a célt szolgálhatja az alufólia és folpack is. Valahol olvastam, ha naponta egy órára kiveszed zacskóból, akkor sokat késleltethető a penészedés, én mégsem ezt alkalmazom.

Első praktikám igyekszem mindig csak annyi kenyeret vásárolni, amennyi elfogy, sőt inkább kicsit kevesebbet, de szeletelve a fagyasztóban mindig legyen tartalék kenyér. Mi szeretjük a pirítós kenyeret is, így nem gond az sem. Vagy ha csak rövidebb ideig a kenyérpirító tetején olvasztom ki, akkor nem is pirul meg, inkább csak kiolvad és felmelegszik. A fagyasztóba, mindig szeletelve teszem el a kenyeret, ez nálam alapszabály.

Van, hogy szeletelt kenyeret, kimondottan a fagyasztóba veszek, hogy legyen tartalék és ne kelljen csak azért kimenni a boltba.

Majd még a reggeliknél írok róla vagy már írtam, attól függ, hol tartsz éppen a kihívásban, szívesen elrakok alufóliába forma kenyérből kész szendvicseket is, amelyek szendvicssütőben könnyen megmelegíthető és még koszos sem lesz, reggelire is könnyedén lehet meleg szendvics, kapkodás nélkül.

A második praktikám az akciós pékárukból, amikor 20 – 30 – 50 %-kal olcsóbban kaphatóak pl. magos zsemle, sajtos kifli…, akkor többet vásárolok belőle és jó párat egyből a fagyasztóba teszek. Így nemcsak kenyérre eshet a választás, hanem másra is. Ezekben szintén az a jó egy-egy adag is könnyen elővehető pl. valakinek nincs kedvére való vacsora, vagy csak éhes lettem úgy ennék valamit helyzet van, és nem zöldségre és gyümölcsre esik a választása.

De ez a harmadik szokás, ami a legjobban tudja csökkenteni a kidobott kenyér mennyiségét, amelyik nap nem eszünk kenyeret, akkor is ránézek, van-e kenyér vagy pékáru otthon, és ha igen felmérem mennyi és milyen. Ugye ez nem kerül pénzbe, csak figyelembe.

A tények tükrében, azonnal hozok valamilyen döntést pl. hideg vacsora, vagy olyan, amihez kenyér kell, vagy a már korábban említett, azonnali fagyasztás (nem majd később). A jelszavam azonnal és darabolva! Inkább olvassza ki valaki a családból néhány óra múlva, mint néhány nap múlva, már ne lehessen mit kezdeni vele és ki kelljen dobni.

A kiszáradt kenyérből, pirított kenyérkocka (levesbetét) vagy prézli készülhet még.

Tehát a fő irányelvem, inkább a fagyasztóban legyen kenyerem, mint megpenészedjen, de erre figyelni kell akkor is, ha éppen nem eszünk kenyeret, sőt leginkább akkor kell, mert bizony ilyenkor nincs szem előtt.

Csodálatos napot kívánok!
Kinga, a Pénzügyi térkép háziasszonya

U.i.: Esetleg egy emlékeztető kérdés a hűtőre, míg nem lesz rutin: Kenyér?