Olcsó ételek alapanyagai

Az, hogy egy recept olcsó vagy drága lesz, az alapvetően az alapanyagok árától függ. Ezért ha valóban olcsó ételt szeretnénk elkészíteni a következőkre figyelj. Persze kivétel bármikor lehet, de nagy általánosságban igaz.

  • Lehetőleg szezonális alapanyagokat válassz: Az adott évszakban bőségesen termő zöldségek és gyümölcsök általában a legolcsóbbak, hogy melyik évszakban, mit érdemes előnyben részesíteni részletesen is meg fogjuk nézni.
  • Hazai termékeket érdemes választani: A helyben termelt zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak lehetnek, mint az importált áruk, mivel kevesebb a szállítási és tárolási költség.
  • Élelmiszerek beszerzési forrása: Piacon vásárolva gyakran találni olcsóbb friss termékeket, mint a szupermarketben. Egy-egy fajta termékből szezonjában sokkal nagyobb választék, ez igaz minőségre és árra is, így ki tudjuk választani a pénztárcánknak legmegfelelőbbet.

Bizonyos ételcsoportok szezontól függetlenül olcsóbbak. Persze itt is lehetnek kivételek, de nagyon nem lőhetsz mellé, ha a következőkre figyelsz.

  • Növényi alapú ételt választasz: Általában olcsóbbak, különösen a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), gabonafélék (rizs, tészta, zab) és gyökérzöldségek (burgonya, répa).
  • Egyszerűbb étel csoportokban gondolkodsz: Levesek, egytálételek, főzelékek, rakott ételek gyakran olcsóbbak, mert alapvető, könnyen elérhető alapanyagokból készülnek.
  • Húsmentes vagy kevés húsos ételeket tervezel: A hús drága alapanyag, így ha azt kevesebbel helyettesítjük vagy kihagyjuk, olcsóbb ételt készíthetünk.

Figyelsz arra, éppen milyen évszak van, milyen zöldségeket érdemes előnyben részesíteni az olcsó receptekhez:

  • Tavasszal: retek, újhagyma, ami biztosan jó árban lesz kapható.
  • Nyáron: paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, hagyma.
  • Ősszel: tökfélék pl. sütőtök, gyökérzöldségek: répa, cékla, burgonya.
  • Télen: káposztafélék (rengeteg fajtája van) és savanyított zöldségek, gyökérzöldségek még mindig.

Vannak olyan alapanyagok, amelyekben évszaktól függetlenül érdemes gondolkodni:

  • Hüvelyesek: babfélék, lencse, sárgaborsó. Olcsók, laktatóak és rengeteg módon el lehet ezeket készíteni.
  • Tojás: olcsó fehérjeforrás és sok étel alkotó eleme lehet.
  • Gabona alapú élelmiszerek: pl. tészta, rizs, zab, egész évben könnyen elérhetőek.
  • Burgonya, hagyma, sárgarépa: bár már nem annyira olcsó, mint korábban, de magyar konyhának népszerű és olcsó alapanyagai.

+ 1 tipp olcsó receptekhez: Ha igazán olcsón, de ízletesen szeretnél főzni, akkor érdemes néhány zöldfűszert otthon, akár csak cserépben is nevelni: pl. petrezselyem, kapor, zeller, bazsalikom, oregánó, rozmaring…