Szuper olcsó menü tervezése

Ma azt mutatom meg, hogyan tudsz egy szuper olcsó menüt megtervezni a menükártyáid segítségével, már néhány hét után vagy a Konyhapénzes Klubban készen található menükártyák segítségével.

Valószínűleg ez a blogbejegyzés sokkal hosszabb lesz, mint amilyen gyorsan a menükártyák segítségével a valóságban megtervezném, de szeretném átadni a gondolat menetet is.

Szóval az elmúlt 5 hét olcsó ételeiből indulok ki, amelyeket meg is osztottam veletek a levél formájában. Ezeknek a menüknek a koncepciója a következő volt. Nem 100 %-ban, de egy-egy kivételtől eltekintve tartottam is magam hozzá. Egyébként sem célja a menütervezésnek, hogy mindig foggal-körömmel ragaszkodjunk hozzá, hiszen  a rugalmasság a rendszer fontos eleme.

Az öt hét alatt, a különböző ételkategóriákon belül a következő ételek készültek. Mivel most a cél egy szuper olcsó menü összerakása, ezért mellé teszem egy adag ételnek az árát is. Ami némileg módosulhat, az akciók tükrében.

De az látatlanban kimerem jelenteni, egy kimondottan olcsó ételből, a kedvezmények hiányától, nem lesz hirtelen drága étel. És ez fordítva is igaz, egy drága ételből nem lesz egy-egy alapanyag akciójától hirtelen nagyon olcsó étel. Most tekintsük el attól az egy-egy kivételtől, amikor mázlista vagy és 90 %-os kedvezménnyel vásárolod meg például a lazacot.

Ezekből az ételekből állt az elmúlt 5 hét menüje. Az árnál zölddel jelöltem a két legolcsóbb ételt, hogy lehetőleg azokból válasszak.

Végül ez a menüjavaslatom született, mert persze, hogy nem bírtam ki, hogy néhány új ételt azért itt-ott ne csempészek be a menübe.

  • A sárgaborsófőzelék helyett, a lencsét választottam, mert a sárgaborsóból, majd levest szeretnék készíteni, és ugyan azt az alapanyagot nem szerettem volna kétszer felhasználni.
  • A sóska helyett, ezúttal a spenótra voksoltam, leellenőriztem tényleg olcsó fagyasztott alapanyagból főzve.
  • A tojásos nokedlire úgy esett a választásom, hogy köreteknél láttam, hogy mennyire olcsó egy alapanyag + két akciós újságot átnéztem és emlékszem, hogy tojás lesz 45 Ft/db áron. Plusz fejes saláta is, régi klasszikus párosítás, frissen szerintem sokan szeretjük.
  • Káposztás tészta is már szerepelt, de ezúttal az édes verzióját gondoltam elkészíteni.
  • KFC csirkeszárnyhoz és a fasírthoz is passzol a coleslaw saláta, új káposzta is lesz akcióban. Ha nem szeretnéd vagy neked túl sok a salátából, akkor készítsél sült vagy főtt krumplit helyette, még olcsóbban is kijössz, de nálunk nyerő a coleslaw szinte minden mennyiségben.
  • Sertés gulyáslevesre az ára és hústartalma miatt esett a választás, hogy több fehérje legyen a menüben. Bár a nem húsos ételek közül elég magas a fehérjetartalma a lencsefőzeléknek, a spenótnak, sárgaborsó-krémlevesnek…
  • Sárgaborsóból ezúttal leves készül, mert olcsó és finom.
  • A menüben rizs nem volt még a héten, így pont belepasszol a menüsorba.
  • Meggyes piskóta örök kedvenc, és akciók nélkül is jó az ára.
  • A sült hagyma jól passzol mindkét főzelékhez, bár én üresen szeretem a főzeléket, de szerintem ezzel a kisebbséghez tartozom. Esetleg cseréld le főtt vagy tükörtojásra, vagy készítsél nagyobb adag fasírtot.

Holnap innen folytatjuk…

Meglepetésként pedig a menühöz tartozó oldalakat is megmutatom.

Vagy, ha már ma csatlakozol, akkor az előző hetek menükártyáit már megtalálod a Konyhapénzes Klub oldalán