11. adventi levél: Törődj magaddal is…

Még bőven van idő karácsonyig, talán még nem is érzed a karácsonyi készülődést fáradtságát, de milyen jó lenne, hogy ez így is maradjon.

Szerintem egy pici kikapcsolódás újabb lendületet adna készülődéshez is és a mindennapokhoz is. Így hoztam mára pár tippet (ha dolgoztál ma, ha nem), amiket akár ma vagy akár később is bevethetsz.

De a lényeg próbáld a féket még időben behúzni, amikor még könnyen fel tudsz töltődni és nem vagy teljesen lemerülve.

Szerintem ezek a tippek, nemcsak karácsony idején vethetőek, így jegyezd meg őket egész évre. A cél az lenne, hogy le tedd a telefonodat, a tablet és számítógépet is, egy kicsit kiszakadjál a virtuális világból is.

  • Színezz. Lehet, hogy felvonod a szemöldököd a gondolatra, hogy leülsz a gyerekeid színezője mellé és te „játszol” a színes ceruzákkal, de tapasztalatból tudom, hogy pár perc után kikapcsolsz és távol kerülsz a hétköznapi őrültek házától. Természetesen bevonhatod a gyerekeket is, ha van kedved – így lesz egy tök jó közös programotok. Nagyon jó letölthető felnőtt színezők is vannak, nagyon ki tud kapcsolni.
  • Olvass. Bármit választhatsz: egy fejezetet az egyik kedvenc könyvedből, egy novellát, verset vagy magazinokat, idézeteket, vicceket vagy akár a Bibliát. 10 perc neked is jár a napból, mert nem ezen fog múlni az ünnep sikere, a lelkednek viszont jól fog esni egy kis törődés.
  • Nyújtsd le a befeszült izmaidat a kedvenc lazítós zenéidre. Nem nyakaterkert jógapózokról és egy órás relaxációról van szó, hanem arról, hogy tudatosan lenyújtod a nyakizmaidat, a válladat, a hátadat, a combizmaidat, a vádlidat és a törzsedet. Ezeket a rövid gyakorlatsorokat azért szeretem, mert pár percre muszáj befelé figyelned a helyes kivitelezéshez. 
    Ha egyedül nem boldogulsz, akkor mégis csak hívd segítségül a technikát. Itt egy rövid 10 perces programot találsz, amit egy szakember tart vagy csináld Béres Alexandrával
  • Vegyél egy lazító fürdőt. Nyugodtan egy pohár bort vagy teát is vigyél magaddal. Zuhanyozni, tisztálkodni úgy is kell az a plusz 10-15 perc meg több hasznot fog hozni, mint amennyi időt visz. Tehetsz bele esetleg habfürdőt vagy egy nyugtató fürdőbombát, de ha nincs kéznél akkor sima tusfürdőt is fel tudsz habosítani. 
  • Piknikezzetek otthon. Épp ahogy tisztálkodni, úgy enni is kell. Miért ne lehetne egy pici izgalmat csempészni ebbe is. Hidd el a gyerekek is sokkal szívesebben segítenek teríteni és elpakolni, ha házi piknikezésről lesz szó. Teljesen más alaphangulatot ad egy ebédnek, vacsorának vagy uzsonnának, ha a lakás egyik pontján leterítetek egy plédet és azon ülve fogyasztjátok el – persze ehhez jobb, ha elsősorban hideg ételeket, pl. szendvicset, gyümölcsöt, zöldséget és mártogatósokat választotok. A morzsán se aggódj, mert a takarót majd csak ki kell rázni. Közben pedig meg tudjátok beszélni a nap élményeit. Kevés plusz időt igényel, mégis kiszakít a megszokott, hajtós menetrendből.

Neked milyen ötleted van 10 – 15 perces lazításra? Írd meg!

Ráadásul ezekben a tippekben szerintem az a legjobb, hogy ingyenesek vagy maximum pár száz forint plusz kiadást jelent, így a családi kasszát sem terheli meg.