110. levél: Saláták helyett

Kedves Konyhapénz-virtuóz!

Lehet, hogy most nem aktuális kérdés, de jövőre is lehet tél, amikor ezek az ötletek jól jöhetnek, amikor is újra egekben lehetnek a saláta árak.

Ilyenkor itt az ideje, hogy a pénztárcánk és egészségünk védelme érdekében a régi klasszikusok felé forduljunk.

Az adatok, 2017. februárjából valók…

Egy fej jégsaláta, most a Tesco online oldalán 599 Ft, ez 350 grammnyi, ez azt jelenti 1 kg 1.711 Ft. Nézzük meg, mivel tudjuk ennél olcsóbban a vitamin igényünket pótolni.

1.       Sárgarépa:

Szintén a Tesco oldalán, most akciósan 115 Ft/kg, akció nélkül is kb. 200 Ft/kg.

Gyerekek szívesen eszik nyersen is csak készítsed elő és kínáljad rendszeresen. Nálunk a lányok 1-1 nagyobb répát visznek az iskolába, önzáródó, kis helyen elférő zacskóban, előre feldarabolva. Ne mondd, hogy nem eszik szívesen, nekem teljesen más a tapasztalatom, idegen gyerekekkel is legyen szó egy rafting túráról vagy egy születésnapról 10-ből 9 gyerek érte nyúl és szívesen elrágcsálja, csak elő kell készíteni.

2.       Savanyú káposzta:

Igazi téli vitaminbomba a kilós ára 570 Ft/kg.

Almával kiváló saláta készíthető belőle, de önmagában is kiváló otthoni tízórai és uzsonna készíthető belőle. Piacokon pedig igazi, friss savanyú káposztához juthatsz hozzá.

3.       Csíráztatás:

Ha otthon csíráztatsz különböző biomagokat, igazán fel tudja dobni a téli egyhangúbb étkezést, salátákba, szendvicsekre rakható.

Általában a magokat érdemes előre beáztatni, majd naponta 2x reggel és este leöblíteni. A zsázsától, a retekig, a babon és a lencsén át számtalan kedvedre való magot tudsz választani. Így mindig tudsz valami igazán frisset is enni. Bár ezeknek a kilós ára nem mindig olcsó, de kis mennyiség is hihetetlenül fel tudja dobni az étkezést.

4.       Cékla:

Kilós ára szintén nem drága, 199 Ft/kg.

Hogy a hihetetlen vöröses, lilás színéről már ne is beszéljek, ránézek és egyszerűen jó kedvem lesz, de azért ne az ünnepi ruhádban álljál neki falatozni. Salátának és köretnek is kiválóan alkalmas.

5.       Sütőtök:

Kilós ára 299 – 390 Ft/kg között van szintén a Tesco üzleteiben, hogy ugyan olyan árfekvésű helyen hasonlítsam össze az árakat.

Fogyasztható nyersen is salátaként elkészítve, hogy a klasszikus krémlevesekről és sütikről már ne is beszéljek.

+ 1 tipp hidegen sajtolt olaj

Bár ezek ára is nagyon változó, de szintén nem kell belőle nagy mennyiség, akár napi 1-1 kanál biztosítani tudja a szükséges vitamin mennyiségét.

Csodálatos napot kívánok!

Kinga, a Pénzügyi térkép háziasszonya

U.i.: Nagyon szeretem a friss salátát, de szerintem átmenetileg 1-2 hónapig, vagy amikor számodra a lélektani határ felé kerül az ára nyugodtan kombináld ezekkel a jó ár-értékű vitaminbombákkal. Így biztos nem fog elszállni a konyhapénzed a téli hónapokban sem.