12. adventi levél: Hagyományos karácsonyi ételek

Ezen a héten a karácsonyi étkezés témakörét járjuk körbe. Ma a hagyományokkal foglalkozunk (persze nyugodtan szakíthatsz is vele) és írd össze, hogy milyen ételeket szeretnél feltétlenül elkészíteni az ünnepek előtt és/vagy alatt.

Tisztelhetjük a hagyományokat, de nyugodtan csempészhetünk új ízeket is a karácsonyi asztalra. Igazából bármelyik jó megoldás lehet, egy a lényeg gondold végig (nemcsak most karácsonykor), hogy mi mindent szeretnél főzni. Aztán készülhet hozzá, majd a bevásárlólista is.

Ma még inkább csak inspiráció gyűjtésére invitállak benneteket. Alapozásként nézzük át a magyar konyha hagyományait.

December 24. napja a Szenteste, általában sötétedés után, délután 4 és este 7 között kezdődik a vacsora a legtöbb családban. Hallal vagy többféle húsétellel és bejglivel, esetleg zserbóval vagy almás süteménnyel.

Régebben ez a nap még karácsony böjtje volt, illet tehát böjti ételeket fogyasztani, rendszerint hús és tejtermékek nélkül. Volt, ahol az ünnepi étkezés szokásos vacsoraidőben, másutt az esthajnalcsillag megjelenésekor, vagy az esti harangszó után kezdődött. Az sem volt ritka, hogy csak az éjféli mise után kezdődött az ünnepi fogásokkal készült karácsonyi családi vacsora.

  • Böjti vacsora menüje a következőkből állt, a legtöbb népi családban.
  • Böjti bableves (hús és tejtermék nélkül)
  • Savanyúkáposzta
  • Halászlé
  • Rántott vagy sült hal (a hal hagyományos böjti étel a katolikusoknál)
  • Mákos és/vagy diós bejgli
  • Mákosguba
  • Sok helyen ebben az időszakban vágtak disznót, így a disznótoros ételei is az asztalra kerültek.
  • Húsleves, orjaleves
  • Vadhús néhány családnál
  • Halkocsonya vagy hagyományos kocsonya
  • Töltött káposzta
  • Pulyka egyben sütve vagy gesztenyével töltve

A polgári és arisztokrata családokban kiegészülhetett a vacsora vadhúsokkal pl. fogollyal, fácánnal, szarvassal.

Az Ínyesmester (Magyar Elek) menüajánlata karácsonyra az 1932-es évből:

  • Karácsony estéje (december 24.)
    • Borleves pirított zsemlyekockával vagy halászlé
    • Rántott hal
    • Roston sült harcsaszeletek
    • Majonézes zeller- és burgonyasaláta
    • Wellington bélszín madeiramártással, vegyes körítés
    • Mákos metélt vagy bobajka (na én ezt az ételnevet korábban nem is hallottam, ma is tanultam valamit)
    • Aprósütemények
    • Narancs- vagy ananászbólé
  • Nagykarácsony napja (december 25.)
    • Pulykaaprólék-leves csigatésztával
    • Hideg vaddisznófej
    • Töltött káposzta frissen sült karbonádlival (rostonsült bordaszelet)
    • Gesztenyével töltött, dión hizlalt pulyka
    • Vörösborban eltett mandulás szilva, endíviasaláta
    • Karfiol bécsi módra
    • Pörköltmandula-torta
    • Diós és mákos patkó
    • Meleg sajtos fánk
    • Vegyes gyümölcs
  • Karácsony másnapja (december 26.)
    • Gombakrémleves
    • Fogas à la Morny
    • Szalonnában sült őzgerinc
    • Mandarinbomba
  • Napjainkban a következő ételek szerepelnek leggyakrabban a menüben:
    • rántott hal
    • halászlé
    • töltött káposzta
    • húsleves
    • pulykasült, töltött pulyka
    • kocsonya
    • töltött csirke (gesztenyével vagy szilvával)
    • különféle húsételek majonézes salátával, kaszinótojással
    • egybesült vagdaltat
    • kacsa

A legnépszerűbbek a diós, gesztenyés és mákos sütemények pl. bejgli, töltött kalács és patkó formájában. Zserbó, linzer, fatörzs torta, almás lepény. Narancsos, citromos torta. Hókifli, pogácsafélék.


Nézegess szakácskönyvet, olvasgass csoportokban, nézzél főzős blogokat, tisztelt a hagyományokat vagy menj vele akár totálisan szemben, de a lényeg most már döntsd el, milyen ételeket szeretnél feltétlenül sütni-főzni és miket lenne jó.

A lista összeírásakor kérdezd meg a családtagjaidat is, van-e olyan étel, amit örömmel fogyasztanának. Holnap haladunk tovább a menütervezéssel.