13. adventi levél: Karácsonyi menütervezés

Nem tudom, hogy ismered-e a konyhapénz-virtuóz módszert vagy sem, így a fő irányelveket elmondom.  Igazából a karácsonyi menü megtervezése se bonyolultabb vagy nagyobb munka, mint egy heti menü megtervezése, csak éppen (ha úgy szeretnénk) kicsit ünnepibb, alkalomhoz szóló ételeket válogatunk össze, persze ez sem kötelező.

A konyhapénz-virtuóz módszert azzal kezdjünk, hogy készítünk egy koncepciót (egy héten milyen jellegű ételből mennyit szeretnénk enni pl. hús, hal, zöldség…), ezt most kivételesen elhagyhatjuk, lazítsunk egy picit, úgyis minden ünnepnap máshogy alakul, mint a hétköznapok. De ha diéta vagy bármi miatt fontos, hogy most is tartsad a szabályokat, nem akarod, hogy elszaladjon a ló bármilyen okból, akkor nyugodtan alkalmazd. Ha nincs egészségügyi okod, egy máshogy csinálom héttől nem lesz semmi baj.

Pl. nálunk szabály volt, mikor kicsik voltak a lányok, hogy nasi, édesség csak normális étkezés után lehetett, helyette nem. Nem volt kötelező enni, de a következő rendes étkezésig (főtt étel, kellő mennyiségű zöldség, gyümölcs) minden nassolás tiltva volt. Egy évben 2-3 napon viszont teljesen tudatosan és engedéllyel meg lehetett szegni ezt a szabályt pl. Mikulás napján lehetett csokival kezdeni a napot vagy karácsony napját sütivel.

Amit viszont ne hagyj ki, kérdezd meg a családodat, ki milyen ételt szeretne az ünnepek alatt enni, legyen szó rendes ételről vagy süteményről. Akár azért, mert családi hagyomány vagy azért, mert egyszerűen szereti. Nyugodtan lehet a válasz: nekem mindegy, semmi ötletem sincs, rád bízom… ezek mind az csak annyit jelent te veszed a kezedbe az irányítást.

Ha jól sejtem már van is egy listád, hogy mi minden közül szeretnél válogatni az ünnepek alatt. Ugye összeírtad már? Nem kötelező, de ezzel magadon segítesz.

Majd vedd elő az Örömteli karácsony tervező füzet menütervezéssel kapcsolatos részét vagy egy sima menütervezőt. Innen tudsz kedvedre válogatni.

  • Gondold végig, melyik étkezéseket szeretnéd megtervezni.
  • A téli szünet kezdetétől, a végéig?
  • Vagy csak azokat a napokat, amikor biztosan nem tudsz vagy nem akarsz/tusz boltba menni.
  • Vagy csak karácsony napjait.

Nem kell feltétlenül napokban gondolkodni, tervezheted úgy is, hány reggelit, hány ebédet, hány vacsorát, a pontos napokat, majd kitalálod + gondold végig egy-egy étkezésnél maximum hányan lesztek.

Azért kb. 1-2 héttel karácsony előtt, már alakul minden családban, melyik napot hol töltik és hányan lesznek. Szerencsére idén akár a nagyobb család is összeülhet.

Tartós, nem romlandó élelmiszerből legyenek, akár tartalék étel ötleteid. Nyugodtan a menüben teljesen egyszerű ételek is szerepeljenek, amik a család kedvencei. Azt is tervezd meg, hányféle süteményt szeretnél készíteni, a mikor most még kevésbé fontos, a mennyiséget viszont határozd meg.

Mit érdemes a menütervezésnél még végig gondolni. Az általam készített menütervezőkön, ezeknek mindnek van külön rublikája.

  • Menütervező: Fő/ár

Mennyit szánsz egy-egy étkezés megoldására fejenként? – vagy egyszerűen csak a teljes konyhapénz kereten belül legyél.

Ezt két oldalról is megközelítheted. Kiindulhatsz, hogy heti szinten mennyit szánsz rá és utána össze legózod olcsóbb és drágább reggelikből, tízóraikból és ebédekből. Vagy egyszerűen adsz egy maximális keretet és minden nap annyiból kell megoldani, ha marad esetleg belőle, az mind a megtakarításod fogja gyarapítani.

  • Menütervező: fő

Hány főnek kell megoldani az étkezését?

Ez azért fontos, mert így tudod elkerülni, hogy túl vásárold magad, hogy túl nagy adagokat főzzél. Így nem veszed a nyakadba a fölösleges élelmiszer problémáját (hova tegyed, kinek ajándékozzad el) és a kukába sem dobsz ki semmit. Ugye tudod, hogy az a legdrágább élelmiszer, ami a kukában landol. Azokat a családtagokat vegyed figyelembe, akik az adott étkezésnél otthon vannak, otthonról visznek és a vendégeket.

  • Menütervező: nasi

Mennyi a nasi kereted?

Több ezer háztartás konyhapénz költési szokásaiba belelátok mára. Így nagyon jól tudom, hogy nem a főtt ételeken csúszik el egy-egy család konyhapénz kiadása, hanem a kontrollálatlan nasikon, én ide veszem a cukros üdítőket, chipseket, turó rudikat, a trendi, de drága nassolni valókat is. Talán fogalmazhatnék úgy is a fölösleges kalóriák, amit az ízük kedvéért vagy unalomból eszünk csak.

Persze ünnepnapokon többet megengedünk magunknak. Pedig milyen hülyeség, hogy pont az ünnepi alkalmakkal figyelünk kevésbé az egészségünkre, pont ilyenkor kellene a testünket is megajándékozni minőségibb ételekkel. Egy szerencsénk van, azért a hétköznapok nagyobb hatással vannak az életünkre, mint az ünnepnapi étkezések.

  • Menütervező: házon kívül

Lesz házon kívüli étkezés és ha igen mennyit szánsz rá vagy tervezel-e ételrendelést?

Ez a másik csoport, ami bizony jelentősen megnöveli a konyhapénz kiadásod. Nincs vele semmi gond, csak egyszerűen számolj vele! Tudd mennyi az annyi, ami még belefér, és amivel megajándékozod esetleg magadat is, hogy nem a konyhában töltöd az idődet. Mi kimondottan szeretünk együtt főzni, nyugiban egy pohár porral, jó zenére. Én kapkodva nem szeretek főzni, de nem vagyunk egyformák.

A kiindulásod egy ilyen heti tervezőnél mindig legyen az, heti szinten maximum mennyit tudsz vagy akarsz elkölteni. Utána jöhet a sakkozás és játék a számokkal és menükkel. 

Én azt javaslom, hogy ne csak a fő étkezéseket, hanem a kisebb étkezéseket is tervezd meg. Mert tényleg a bőség, a nagy kínálat a boltban arra ösztönöz, hogy túl sok mindent vásároljál, csordultig megtöltsed a hűtőt.

Ma készítsd el a menüt, hamarosan elkészítjük hozzá bevásárlólistát és megnézzük, mi az, ami már van otthon és megnézzük mit, mikor és hogyan kellene beszerezni.

Köszönöm a profi menütervezők türelmét, de nem tudhatom ki, milyen szinten áll a menütervezéssel.