– 3. levél: Tippek reggelikhez és gyors vacsorákhoz

Reggeliről és vacsoráról is írtam, már az 5 étkezéses koncepciónál, de mégis úgy érzem érdemes még beszélni róluk.

Reggelik

Ahogy már írtam csinálhatsz hozzá koncepciót, akár minden nap ragaszkodhatsz is hozzá, de felfoghatod sokkal lazábban is, csak néhány egyszerű szabály felállításával. Ezek a szabályok, tippek, trükkök a karantén konyha idején talán különösen jól jönnek.

Letudhatod, akár a reggeli bevásárlását pl. egy egész hónapra, ha a következő módon csinálod és ezzel egyben némi szabályozást is viszel bele (“ennyi” van, ezeket variálod, hogy ne, legyen egysíkú) ez bizonyos esetekben gyerekeknél különösen fontos lehet.

OK van egy koncepciód, amit jónak tartasz és szívesen is esznek, akár családtagonként különböző is lehet.

zt fixnek veszed, héten vagy hónapon belül (te döntésed) szabadon variálod:

Pl. gyümölcsös, joghurtos zabpehely (4 tagból 3 családtag, hetente 2 alkalommal szívesen eszi), akkor ehhez a havi bevásárlólista így néz ki. Nem biztos, hogy mindenben tudsz, havi bevásárlásban gondolkodni.

 • Zabpehely: 20 gramm x 3 családtag x 9 alkalom (ez picivel több, mint fél kg), azaz ha van otthon egy tartalék és egy megkezdett zacskó zabpehely, jó vagy. Havi egy bevásárláskor, azt kell megnézni van-e tartalék vagy nincs, azaz 1 vagy 2 zacskónyit kell venned, ha ½ kg-os a kiszerelés.
 • Joghurt (natúr): sokszor a nagyobb kiszerelés nem is olcsóbb, igaz több szemét lesz (de szelektíven gyűjtjük), de így biztos nem dobunk ki a doboz aljáról, némi joghurtot. Ez heti 6 joghurt, nézd meg a lejáratát és annak megfelelően tudsz előre vásárolni.
 • Gyümölcs: 80 gramm x 3 családtag x 9 alkalom, ez picivel több, mint 2,16 kg. Más lehet a taktikád, amikor frissen veszed és amikor fagyasztott gyümölccsel oldod meg. Ebbe simán belefér, hogy 3 – 4 fajta gyümölcs is kerüljön a fagyasztóba:
  • pl. meggy (0,45 kg)
  • eper (0,5 kg)
  • málna (0,45 kg)
  • erdei gyümölcs (0,75 kg)

Ez ki is adja a szükséges mennyiséget, szabadon variálható hónapon belül. Így ugyan azt eszed, de mégsem, még plusz változatosságot tudsz belecsempészni.

Nézzünk egy másik példát: tojásos reggeli, minden családtag szívesen eszi, heti egyszer:

 • Felnőttek 3 tojást, gyerekek 2 – 2 tojást esznek 10 tojás hetente a reggelihez, hogy pontosan milyen tojásos étel lesz, majd kiderül, de a fő hozzávaló meglesz.

Ezekhez hasonló módon tudod átgondolni a reggeliket.

Amiről érdemes a reggelik kapcsán még beszélni az a pékárú, míg karantén nélkül, a szendvicses reggelikhez szívesen lemegyek friss pékáruért, most lemondok erről. De hogyan oldható meg?

 • Frissen sütöd otthon. Sokan, egyre többen választják ezt az utat, szuper megoldás lehet. Én magam, azért nem választom ezt, mert félek túl jól sikerül és sokkal több szénhidrátot ennék, mint amennyit valóban szeretnék. Ugye ismerős a friss kenyér illata?
 • A szendvicses reggeliket, a bevásárlás utáni reggelekre teszed be pl. 1 x igazi friss kenyér, 1 x melegszendvics vagy pirítós, attól függően mennyire bírja a kenyér.
 • Frissen fagyasztod, ha van bőven tároló kapacitásod, akár havi egy pékség is elegendő lehet. Mikor Neustiftben voltam bébiszitter, akkor így csináltuk, és tökéletes volt. Kb. havonta egyszer rendeltünk, amit mindig frissen hoztak ki. Utána 1-2 napra elegendő maradt kint, a többi került azonnal a fagyasztóba (frissen, nagyon frissen). Különféle zsemlék, egész kenyerek (Nem kilós fehér kenyerek, hanem inkább kisebb magos, forma vagy buciszerű, maximum félkilónyi volt egy-egy darab.) Volt egy külön fiók, amibe kb. egy havi adag fért, de 3 hétre biztosan elegendő volt. Mindig előző este vettük elő a szükséges pékárut, egy kosárba került és konyharuhával leterítettük. Reggelre tökéletes volt az állaga, esetleg a zsemléket (amit azonnal megettünk) előre melegített sütőben, pici vízzel belocsolva ½ – 1 percig melegítettük. Akár szeletelve is fagyaszthatod a nagyobb kenyereket.
 • Gondolkodhatsz vákuum csomagolt, és otthon 10 – 15 perc alatt készre süthető pékáruban is, de ez nem lesz a legolcsóbb megoldás, de ha nincs hűtőkapacitásod egyszer-egyszer bevetheted. Tartós kenyerek között is van már egész jó ízű, ami bírja is egy hétig.

És akkor néhány tipp, különösen nagyobb konyhát vezető, gyerekes családoknak:

 • A különböző pelyheket, müzliket… a gyerekeknek érdemes kiadagolni önzáródó zacskókba, hogy ne legyen nagyobb a szemük, mint a szájuk (mert ugye a kidobott élelmiszer a legdrágább). Ha elfogyott és még éhesek, akkor valami másik fajta reggelit tud választani, mert hajlamosak egy fajtára rákattanni, amit nem biztos, hogy szeretnél.
 •  A toast szendvicseket készítsd el, majd rakd sütőpapírba, de még sütés nélkül fagyaszd le. Reggel csak elő kell venni és bele kell rakni sütőpapírostól a szendvicssütőbe, hogy elkészüljenek a csíkos szendvicsek. Ennek több előnye is van, nem kell reggel kapkodni, és ha papírostól sütöd meg, még a szendvicssütőt sem kell megtakarítani a kiolvadó sajttól.
 • Bundás kenyereket (nagyobb adagot) is előre elkészíthetsz, majd zacskóban fagyaszd le. Sütőben vagy a pirítós készítő tetején pár perc alatt fel tudod melegíteni.

Gyors vacsora

Vacsorákról is írtam, már a koncepcióknál, de talán nem eleget.

Szerintem az elmúlt hét után, sok gyerekes anyuka érzi úgy, hogy a fél életét a konyhában tölti, pedig rengeteg egyéb dolga is lenne.

Reggel elkészíted a reggeli, majd neki állsz az ebédet megfőzni, közben valaki mindig éhes, hámozod és szeleteled a zöldséget és gyümölcsöket, hogy ne egészségtelen nasikat adjál. Mire végzel az ebéd romjainak eltakarításával, már állhatsz is neki a vacsorának… Átéltél valami hasonlót?

Na ne, és itt behúzod a féket, és azt mondod esténként hideg vacsora lesz. Ami elsőre jó ötletnek tűnt, de amikor meglátod a felvágottakra, szalámikra, sajtokra, zöldségekre elköltött gigászi összeget, már nem annyira.

Jó lenne valamit kitalálni és ésszerűsíteni.

33 hétre elegendő menü között is van egy gyorsvacsorás, ide is beteszem, ötletadónak.

Gyors vacsorák

És akkor néhány megfontolandó tipp:

 • Bár elsőre túl szabályozottnak tűnik, mégis legyen valamilyen koncepciód vacsorára is. Hidd el a saját életedet könnyíted meg, ne csak annyit írj fel hideg vagy valami gyors.
 • Ha szabadon választható hideg lesz, akkor is jobban jársz, ha van előtte egy leves.
 • A vacsora épüljön az ebéd maradékára pl. nagyobb adag fasírt, nagyobb adag leves, több hús, ami jól jöhet egy salátába, egy tortillába, pitába.
 • Jöhetnek nagyanyáink ételei, gyerekek kedvence pl. bukta, lángos, palacsinta, tejbegríz, tejberizs…
 • Meleg reggelikből és sok minden bevethető egy gyors vacsorának pl. virsli, tojásrántotta, melegszendvics…
 • A vacsora elkészítésébe vond be már a gyerekeket is, nagyobbaknál akár bízd is teljesen rájuk, előzetes megbeszélés után.
 • Ha belefér a konyhapénz keretbe, rendeljetek egy-egy alkalommal pl. pizzát.
 • Ha van kert, hétvégén főzzetek valamit bográcsban vagy tárcsán, egész más hangulata lesz, sokszor apukák is jól bevethetőek ilyenkor.
 • Egy-egy nap főzzetek egymásnak. Közelben lakó rokonok vagy szomszédok (azon a napon egy másik anyuka szabad napot kap), persze most nem tudjátok együtt elfogyasztani. Ez a nap lehet pl. a vásárlás napja, amikor úgy is kimozdulsz otthonról.

Remélem néhány tipp nálad is beválik, mert nagy valószínűséggel, nem néhány hét alatt leszünk túl ezen az új helyzeten, érdemesebb még az elején jó szokásokat kialakítani.