– 4. levél: Bevásárlólista és bevásárlás az új helyzetben

Most nem a profi bevásárlólistáról akarok írni, most elég lesz az elég jó is, valamint ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, ha másnak vásárolsz be, mi mindenre figyelj.

Saját bevásárlólista

A menü alapján kezdd el írni, mihez mennyi kell, ha egy alapanyag több ételhez is kell, add össze, majd a kiszerelés figyelembevételével, írd fel az összes mennyiséget, a bevásárlólistádra.

Most lehetőleg egy boltra írjad, egy olyanra, amit jól ismersz. Ne most keresd meg a legolcsóbb árut sok-sok boltot végig járva. Viszont azt az egyet, olyan sorrendbe rakd össze, ahogy a boltot végig fogod járni, ha szerencsénk van a marketing osztály nem most rendeztette át a boltot.

Mennyiségnél, nem kell havi készletnél még véletlenül sem többre gondolkodnod, akkor sem, ha szeretnél némi tartalékot, attól függetlenül, hogy mások kosarában, mit látsz. Ők nagy valószínűséggel nem olyan felkészülten mennek boltba, mint te és ad hoc vásárolnak, beteszik a kosarukba, amiről úgy gondolják jól jöhet majd. De te már tudod, mit szeretnél főzni és mire lesz szükséged.

Árak, mivel mindent egy helyen szeretnél megvenni, így egy picit magasabb árat írjál, mert egy boltban biztos nem fogsz mindent megkapni, a legjobb áron. Ezt most beáldozzuk, legfeljebb, lemondunk egy kis nasiról, hogy biztosan ne költsünk többet, mint amennyit egy hétre szánsz.

Mivel közösen összehoztuk, hogy egy-egy termékből átmeneti áruhiány van, ezért írjál helyettesítő terméket is. Pl. valamihez rizst terveztél köretnek, de éppen nem kapható, cseréld le valamilyen zöldségre vagy bulgurra, esetleg kinoára, a legrosszabb esetben burgonyára. Ha esetleg valamilyen fő alapanyagot nem kapsz, arra úgy tudsz készülni, hogy néhány pótételt is felírsz a menüdhöz tartós élelmiszerből, hogy biztos ne kelljen, majd élelmiszert kidobni.

Fontosnak tartom, hogy kicsit beszéljünk arról is, milyen legyen a bevásárlólista, ha másnak vásárolsz be.

Milyen bevásárlólistád legyen, ha más helyett mész boltba?

Egy biztos, az nem lesz elég, ami saját magadnak elég lehetne pl. liszt, tej, tojás…

De akkor mi is kerüljön rá a bevásárlólistára, nézzük sorba. Telefonon mindent beszélj át előzetesen, még talán örül is az idős vagy beteg ember, hogy van alkalma beszélgetni, még ha csak egy bevásárlólistáról is.

Az alapok nem változnak:

  • Mit? Írd le még pontosabban, írjál márkát vagy bármilyen speciális részletet. Pl. magadnak elegendő lehetne, hogy mozarella sajt. Most ez kevés lesz. Milyen márkát részesít előnyben pl. szarvasi, pizza vagy egyben vagy mini legyen, normál vagy light? Próbálj rá kérdezni, minden fontos részletre.
  • Mennyit? Maradjunk a mozarella sajtnál, egy zacskó, de biztos mindig minden kiszerelés 125 grammos? Írj pontos mennyiséget, ami egyértelmű minimum 150 gramm. Vedd segítségül az online bevásárló felületeket is, hogy pontosabb adataid legyenek.
  • Mennyiért? Elég nagy a szórás árban az üzletek között, de nem most jött el az ideje, hogy a legjobb ár után nyomozzál (különösen nem várhatjuk el ezt egy segítőtől). De az is érthető, hogy akinek bevásárolsz, ő sem szeretne egy terméket bármilyen áron. Ezért kerüljön rá a bevásárlólistára, hogy maximálisan mennyit tud, mennyit akar rászánni.


De vannak új szempontok is, különösen, hogy bizonyos termékekből átmeneti hiány és néhány esetben drágulás is (pl. burgonya) tapasztalható.

  • Mi a fontosabb, adott terméknél a mennyiség vagy az ár? Jelöld pl. aláhúzással.
  • Milyen helyettesítő termék jöhet szóba? Pl. nem kapható brokkoli frissen, jöhet-e fagyasztva, vagy jöhet-e helyette pl. karfiol. Írd fel a helyettesítő terméket, amit szeretne helyette. Írd a helyettesítő termékeket abban a sorrendben fel, ahogy a legjobb lenne, annak akinek vásárolsz.

Ha mindezt megtetted, még akkor is előfordulhat, hogy nem tudsz mindent beszerezni 1-2 boltból. Most nem célszerű senkinek (a nem veszélyeztetett korosztályból sem) egy-egy termék miatt a nyakába venni a várost.

Inkább írjatok együtt úgy bevásárlólistát, hogy legyen benne nem romlandó élelmiszerből tartalék, nem kell nagy mennyiségekből betárazni, de készüljetek arra az estre is, ha nincs helyettesítő termék sem, vagy csak jóval drágábban, mint ahogy megengedheti magának.

A helyettesítő termék és a tartalék étel hozzávalói azoknak is jól jöhetnek felírva, akik maguk mennek bevásárolni. Otthon sokkal nyugodtabban tudod átgondolni és a boltban már kész megoldásod van, így a legkevesebb időt töltöd ott.

Kérj telefonszámot és legyen elérhető a bevásárlás alatt, akinek segítesz, hogyha végleg elakadsz fel tudjon hívni.

Lehetőleg ne fizess készpénzzel és az se fizessen készpénzzel nekd, akinek bevásárolsz. Ha ez egy állandó segítés lesz, akkor két megoldás is van.

  • Utaljon előre egy akkora összeget, amit ebben a hónapban bevásárlásra szán és vezessétek a vásárlásokat egy táblázatban.
  • Akár utalhat utólag is vásárlásonként, vagy majd egyben hónap végén. Egyénileg egyezzetek meg.

Ha alkalmilag vásárolsz be és az idősebb ember, nem tud utalni, mert nem használ online bankot, akkor, ha megteheted, majd a járvány elmúltával számoljatok csak el.

Ha megviszed az élelmiszert lehetőleg csak az ajtó elé tedd le, emlékeztesd, hogy kipakolás után azonnal mosson kezet szappanos vízzel. Akár az árukat is töröltesd át, fertőtlenítő folyadékkal, amit lehetséges.

Most előfordulhat, hogy egy-egy dologból többet veszel, azokat úgy tedd be a hűtőbe, spájzba, szekrénybe, hogy a leghamarabb lejárók kerüljenek előre. Figyeljünk arra, hogy ne legyen kidobott élelmiszer most sem.

Az ebben a hónapban lejáró dolgokat, akár egy külön papírra összeírhatod, amit tegyél jól látható helyre, mert a menütervezésbe, ezeket az alapanyagokat biztosan be kell építeni.

U.i.: Itt néhány tippet szedtem össze magához a bevásárlóshoz is, ha nem olvastad, talán kapsz néhány jó tippet, amivel biztonságosabba tehet az élelmiszer vásárlást.