Kedves Konyhapénz-virtuóz!
Ma egy újabb fontos lépést teszünk a konyhapénzed védelme érdekében: kialakítjuk a saját koncepciódat.
Bár igyekszem sok példával segíteni, de saját magadat és családodat te ismered a legjobban, ezért a végső rendszert neked kell kitalálnod.
Először leírom, én hogyan gondolkodtam, amikor megalkottam a saját koncepciómat. A menü és a változatos étkezés kialakításához az egyik meghatározó irányelv azt volt, hogy legyen egyféle meleg étel vacsorára (nem teljes menü, mert ebédre napközben is meleget esznek a lányok, amit itthonról visznek).
Alapvetően mi kevesebb húst, sok zöldséget és salátát eszünk, az arányokat nézve:
Ezek tehát az én elveim, de a tieid ettől részben vagy teljesen eltérhetnek. A lényeg, hogy legyen koncepciód a menütervezéshez, amit hétről hétre követni fogsz.
Miért?
Azért, mert ez fog segíteni, hogy gyorsan tudj összeállítani egy heti menüt. Persze e nélkül is lehet menüt tervezni, csak nem érdemes, mert úgy sokkal több idődet fogja elvinni.
Azt javaslom, hogy már ebbe a feladatba is vond be a családodat, mert így sokkal nagyobb partnerséget, együttműködést fogsz tőlük kapni és nem azt fogják érezni, hogy diktatórikus rendszer uralkodik otthon. (Akár mindenkinek lehet egy napja, amikor az ő kedvencét főzöd.)
Az is lehetséges, hogy nem akarsz minden nap frisset főzni, hanem csak kétnaponta vagy egyik nap levest főzöl frisset, másik nap másodikat. Rengeteg lehetőség van, úgyhogy bátran szabd a családodra!
Most jön a legfontosabb: vedd elő azt a listát, amit tegnap írtál arról, hogy neked milyen étkezési irányelvek fontosak. Az első hármat próbáld mindenképpen belecsempészni, de minél többet meg tudsz valósítani már a koncepcióban, annál jobb.
Ha nem is tekinted véglegesnek a koncepciódat, a nap végére juss el oda, hogy legyen egy erős vázlatod, amiből minden héten ki tudsz indulni a menütervezéskor.
Most mutatok neked 10 ötletet, hogy beinduljon a fantáziád és a családodnak legjobbat
tudd összeállítani.
Koncepció 1
Könnyű, vegyes „csajos” (gyerekeseknek is ajánlom)
Változatos, gyors, naponta főzős, alapvetően egészséges (nincs tartósítószer és sok cukros étel benne)
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Tészta (durum) vagy maradék |
Kedd | Kiadós saláta |
Szerda | Húsos (esetleg belsőség) étel |
Csütörtök | Tartalmas leves + tészta (ha kevés lenne) |
Péntek | Nemzetközi nap |
Szombat | „Tepsis” étel |
Vasárnap | Hal nap |
Koncepció 2
Húsevő családoknak, fókuszban a hús
Naponta főzős
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Csirkehús |
Kedd | Gazdagleves |
Szerda | Belsőség |
Csütörtök | Disznóhús |
Péntek | Egytál étel vagy főzelék feltéttel |
Szombat | Marhahús |
Vasárnap | Rántott hús |
Koncepció 3
Gluténmentes (kevés szénhidráttal)
Naponta főzős
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Hüvelyes |
Kedd | Darált húsos |
Szerda | Zöldséges |
Csütörtök | Csirkés |
Péntek | Halas |
Szombat | Nemzetközi |
Vasárnap | Klasszikus |
Koncepció 4
Köret alapján, pl. ha zömében csirkehúst és halat (heti 1x minimum) esztek
Naponta főzős
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Saláta vagy maradék |
Kedd | Krumplis |
Szerda | Tésztás |
Csütörtök | Gyümölcsös (akár leves is) |
Péntek | Egyéb gabonaféle |
Szombat | Rizs |
Vasárnap | Leves + zöldséges |
Koncepció 5
Vega sok édességgel
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Krémleves + maradék vagy valami |
Kedd | Főzelék vagy egytál + maradék leves |
Szerda | Maradék főzelék vagy egytál + süti |
Csütörtök | Tésztás |
Péntek | Leves + második |
Szombat | Maradék leves + édes második |
Vasárnap | Menü: leves, pénteki második, süti |
Koncepció 6
Leveses
Csúsztatott menü, minden nap 2 fogás, de csak egy féle főzése
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Krémleves + maradék |
Kedd | Régi krémleves + tészta |
Szerda | Tartalmas leves + maradék tészta |
Csütörtök | Maradék tartalmas leves + főzelék |
Péntek | Húsleves + maradék főzelék |
Szombat | Maradék húsleves + nemzetközi konyha |
Vasárnap | Gyümölcsleves + húsos |
Koncepció 7
Egyszerű, gyors változatos vacsora
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Szendvicskrém |
Kedd | Húsos vagy belsőséges |
Szerda | Szendvicskrém |
Csütörtök | Saláta vagy főzelék |
Péntek | Szendvicskrém |
Szombat | Tésztás |
Vasárnap | Maradék ebédről |
Koncepció 8
Olcsó, vegyes, házias menü
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Maradék |
Kedd | Leves + tészta |
Szerda | Valami húsos |
Csütörtök | Leves + valami nem tésztás |
Péntek | Leves + tészta |
Szombat | Húsmentes nap |
Vasárnap | Vasárnapi menü |
Koncepció 9
Olcsó, egyszerű, két naponta főzős, 2 hetes ciklussal
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Maradék |
Kedd | Hús + krumpli köret |
Szerda | Hús + krumpli köret |
Csütörtök | Főzelék feltéttel |
Péntek | Főzelék feltéttel |
Szombat | Tészta nap |
Vasárnap | Házon kívül: nagymama vagy kirándulás |
Hétfő | Maradék |
Kedd | Hús + rizses köret |
Szerda | Hús + rizses köret |
Csütörtök | Tartalmas leves + pogácsa vagy palacsinta |
Péntek | Tartalmas leves + pogácsa vagy palacsinta |
Szombat | Tészta nap |
Vasárnap | Házon kívül: nagymama vagy kirándulás |
Koncepció 10
Olcsó, egyszerű, naponta főzős
Hét napja | Étel típusa |
Hétfő | Maradék |
Kedd | Gazdag leves + édes tészta |
Szerda | Főzelék + feltét |
Csütörtök | Húsos |
Péntek | Tésztanap |
Szombat | Zöldség vagy saláta |
Vasárnap | Teljes menü: leves + főétel + süti |
Ezek a menüsorok lehetnek ebédek vagy vacsorák (attól függ, hogy nálatok melyik a főétkezés).
Ha szívesebben főzöl kétnaponta, akkor bármelyik naponta főzős koncepciót egyszerűen húzd szét két hétre. Erre azért van szükség, mert így tudod megvalósítani a változatosabb étkezést.
Még néhány ötlet, ha csak 2-3 naponta főznél
1. Legyen A és B heted aszerint, hogy páros vagy páratlan hét van. Határozd meg, melyik napokon főzöl (pl. mikor van több időd rá), így annyival lesz majd több teendőd a részletes tervezésnél, hogy megnézd páros vagy páratlan hét van éppen.
2. A koncepciódat simán sorba rendezed aszerint, hogy milyen típusú étel után, mi fog jönni.
Ebben az esetben nem tudsz fix szokásokat kialakítani (amihez persze nem kell mindig ragaszkodnod, pl. a kedden rakott, szerdán saláta helyett ezek folyamatosan csúszkálni fognak aszerint, hogy éppen hol tartasz). Később azt is látni fogod, hogy a kialakított rendszerhez rugalmasan nyúlunk és így már szerintem túl sok változó lesz egy jól működő rendszer kialakításhoz.
De persze semmi sem lehetetlen, igyekszem majd ehhez a rendszerhez is tippeket adni, de az alapmódszerem nem erre épül.
Mutatom, hogy néz ki nálunk a többi étkezés:
Most rajtad a sor: rakd
össze a saját koncepciódat, ami utána hétről hétre a személyre szabott
sorvezetőd lesz a gyors, egyszerű menütervezésnél.
Készíthetsz koncepciót csak a főétkezésre (ebédre vagy vacsorára, amikor a
legtöbb családtag otthon van), mind az 5 étkezésre vagy ezek kombinációjára is.
Napok szerint is nyugodtan térj el pl. hétközben csak a főétkezést tervezed meg,
de hétvégén mind az ötöt.
Ha csak a fő étkezésre készíted el a koncepciódat az is teljesen rendben van,
mert a többi étkezéshez sok tippet adok majd a kihívás során.
Csodás napot kívánok!
Kinga, a Pénzügyi Térkép háziasszonya
U.i.: remélem te is annyira megkedveled a koncepció alapú menütervezést, mint amennyire én szeretem.