4. levél: Legyen saját koncepciód!

Kedves Konyhapénz-virtuóz!

Ma egy újabb fontos lépést teszünk a konyhapénzed védelme érdekében: kialakítjuk a saját koncepciódat.

Bár igyekszem sok példával segíteni, de saját magadat és családodat te ismered a legjobban, ezért a végső rendszert neked kell kitalálnod.

Először leírom, én hogyan gondolkodtam, amikor megalkottam a saját koncepciómat. A menü és a változatos étkezés kialakításához az egyik meghatározó irányelv azt volt, hogy legyen egyféle meleg étel vacsorára (nem teljes menü, mert ebédre napközben is meleget esznek a lányok, amit itthonról visznek).

Alapvetően mi kevesebb húst, sok zöldséget és salátát eszünk, az arányokat nézve:

  • Egyik nap legyen valamilyen tészta.
  • Egyik nap legyen valamilyen saláta.
  • Egyik nap legyen olyan húsos étel, amiben a hús dominál.
  • Egyik nap legyen valami tartalmas leves, esetleg valamilyen sós vagy édes sütemény.
  • Egyik nap legyen főzelék vagy párolt zöldség.
  • Egyik nap legyen valamilyen sütőben készült (általában rakott vagy csőben sült) étel.
  • Az utolsó nap pedig valami teljesen szabadon választott, teljes menüsor, bonyolultabb, időigényesebb ételekkel. Ilyenkor próbáljuk ki az újdonságokat is.

Ezek tehát az én elveim, de a tieid ettől részben vagy teljesen eltérhetnek. A lényeg, hogy legyen koncepciód a menütervezéshez, amit hétről hétre követni fogsz.

Miért?

Azért, mert ez fog segíteni, hogy gyorsan tudj összeállítani egy heti menüt. Persze e nélkül is lehet menüt tervezni, csak nem érdemes, mert úgy sokkal több idődet fogja elvinni.

Azt javaslom, hogy már ebbe a feladatba is vond be a családodat, mert így sokkal nagyobb partnerséget, együttműködést fogsz tőlük kapni és nem azt fogják érezni, hogy diktatórikus rendszer uralkodik otthon. (Akár mindenkinek lehet egy napja, amikor az ő kedvencét főzöd.)

Az is lehetséges, hogy nem akarsz minden nap frisset főzni, hanem csak kétnaponta vagy egyik nap levest főzöl frisset, másik nap másodikat. Rengeteg lehetőség van, úgyhogy bátran szabd a családodra!

Most jön a legfontosabb: vedd elő azt a listát, amit tegnap írtál arról, hogy neked milyen étkezési irányelvek fontosak. Az első hármat próbáld mindenképpen belecsempészni, de minél többet meg tudsz valósítani már a koncepcióban, annál jobb.


Ha nem is tekinted véglegesnek a koncepciódat, a nap végére juss el oda, hogy legyen egy erős vázlatod, amiből minden héten ki tudsz indulni a menütervezéskor.


Most mutatok neked 10 ötletet, hogy beinduljon a fantáziád és a családodnak legjobbat tudd összeállítani.

Koncepció 1

Könnyű, vegyes „csajos” (gyerekeseknek is ajánlom)

Változatos, gyors, naponta főzős, alapvetően egészséges (nincs tartósítószer és sok cukros étel benne)

Hét napja Étel típusa
Hétfő Tészta (durum) vagy maradék
Kedd Kiadós saláta
Szerda Húsos (esetleg belsőség) étel
Csütörtök Tartalmas leves + tészta (ha kevés lenne)
Péntek Nemzetközi nap
Szombat „Tepsis” étel
Vasárnap Hal nap

Koncepció 2

Húsevő családoknak, fókuszban a hús

Naponta főzős

Hét napja Étel típusa
Hétfő Csirkehús
Kedd Gazdagleves
Szerda Belsőség
Csütörtök Disznóhús
Péntek Egytál étel vagy főzelék feltéttel
Szombat Marhahús
Vasárnap Rántott hús

Koncepció 3

Gluténmentes (kevés szénhidráttal)

Naponta főzős

Hét napja Étel típusa
Hétfő Hüvelyes
Kedd Darált húsos
Szerda Zöldséges
Csütörtök Csirkés
Péntek Halas
Szombat Nemzetközi
Vasárnap Klasszikus

Koncepció 4

Köret alapján, pl. ha zömében csirkehúst és halat (heti 1x minimum) esztek

Naponta főzős

Hét napja Étel típusa
Hétfő Saláta vagy maradék
Kedd Krumplis
Szerda Tésztás
Csütörtök Gyümölcsös (akár leves is)
Péntek Egyéb gabonaféle
Szombat Rizs
Vasárnap Leves + zöldséges

Koncepció 5

Vega sok édességgel

Hét napja Étel típusa
Hétfő Krémleves + maradék vagy valami
Kedd Főzelék vagy egytál + maradék leves
Szerda Maradék főzelék vagy egytál + süti
Csütörtök Tésztás
Péntek Leves + második
Szombat Maradék leves + édes második
Vasárnap Menü: leves, pénteki második, süti

Koncepció 6

Leveses

Csúsztatott menü, minden nap 2 fogás, de csak egy féle főzése

Hét napja Étel típusa
Hétfő Krémleves + maradék
Kedd Régi krémleves + tészta
Szerda Tartalmas leves + maradék tészta
Csütörtök Maradék tartalmas leves + főzelék
Péntek Húsleves + maradék főzelék
Szombat Maradék húsleves + nemzetközi konyha
Vasárnap Gyümölcsleves + húsos

Koncepció 7

Egyszerű, gyors változatos vacsora

Hét napja Étel típusa
Hétfő Szendvicskrém
Kedd Húsos vagy belsőséges
Szerda Szendvicskrém
Csütörtök Saláta vagy főzelék
Péntek Szendvicskrém
Szombat Tésztás
Vasárnap Maradék ebédről

Koncepció 8

Olcsó, vegyes, házias menü

Hét napja Étel típusa
Hétfő Maradék
Kedd Leves + tészta
Szerda Valami húsos
Csütörtök Leves + valami nem tésztás
Péntek Leves + tészta
Szombat Húsmentes nap
Vasárnap Vasárnapi menü

Koncepció 9

Olcsó, egyszerű, két naponta főzős, 2 hetes ciklussal

Hét napja Étel típusa
Hétfő Maradék
Kedd Hús + krumpli köret
Szerda Hús + krumpli köret
Csütörtök Főzelék feltéttel
Péntek Főzelék feltéttel
Szombat Tészta nap
Vasárnap Házon kívül: nagymama vagy kirándulás
Hétfő Maradék
Kedd Hús + rizses köret
Szerda Hús + rizses köret
Csütörtök Tartalmas leves + pogácsa vagy palacsinta
Péntek Tartalmas leves + pogácsa vagy palacsinta
Szombat Tészta nap
Vasárnap Házon kívül: nagymama vagy kirándulás

Koncepció 10

Olcsó, egyszerű, naponta főzős

Hét napja Étel típusa
Hétfő Maradék
Kedd Gazdag leves + édes tészta
Szerda Főzelék + feltét
Csütörtök Húsos
Péntek Tésztanap
Szombat Zöldség vagy saláta
Vasárnap Teljes menü: leves + főétel + süti

Ezek a menüsorok lehetnek ebédek vagy vacsorák (attól függ, hogy nálatok melyik a főétkezés).

Ha szívesebben főzöl kétnaponta, akkor bármelyik naponta főzős koncepciót egyszerűen húzd szét két hétre. Erre azért van szükség, mert így tudod megvalósítani a változatosabb étkezést.


Még néhány ötlet, ha csak 2-3 naponta főznél

1. Legyen A és B heted aszerint, hogy páros vagy páratlan hét van. Határozd meg, melyik napokon főzöl (pl. mikor van több időd rá), így annyival lesz majd több teendőd a részletes tervezésnél, hogy megnézd páros vagy páratlan hét van éppen.

2. A koncepciódat simán sorba rendezed aszerint, hogy milyen típusú étel után, mi fog jönni.

Ebben az esetben nem tudsz fix szokásokat kialakítani (amihez persze nem kell mindig ragaszkodnod, pl. a kedden rakott, szerdán saláta helyett ezek folyamatosan csúszkálni fognak aszerint, hogy éppen hol tartasz). Később azt is látni fogod, hogy a kialakított rendszerhez rugalmasan nyúlunk és így már szerintem túl sok változó lesz egy jól működő rendszer kialakításhoz.

De persze semmi sem lehetetlen, igyekszem majd ehhez a rendszerhez is tippeket adni, de az alapmódszerem nem erre épül.

Mutatom, hogy néz ki nálunk a többi étkezés:

  • Hétközben reggelire ki, mit kíván: friss, finom pékárú (pl. virslis croissant, túrós táska, olívás stangli, kakaós csiga), kenyér, felvágott, lekvár, méz, joghurt, müzli, stb. A hétvégét viszont megtervezem és általában villásreggeli jellegűt készítek: hagymás májat, tükörtojást, bundás kenyeret, tojásrántottát, virslit, stb.
  • Tízóraira, uzsonnára nálunk tökéletes a zöldség (pl. sárgarépa, karalábé) és a gyümölcs, így azt is könnyű elérni, hogy mindenki elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt egyen.

Most rajtad a sor: rakd össze a saját koncepciódat, ami utána hétről hétre a személyre szabott sorvezetőd lesz a gyors, egyszerű menütervezésnél.

Készíthetsz koncepciót csak a főétkezésre (ebédre vagy vacsorára, amikor a legtöbb családtag otthon van), mind az 5 étkezésre vagy ezek kombinációjára is. Napok szerint is nyugodtan térj el pl. hétközben csak a főétkezést tervezed meg, de hétvégén mind az ötöt.

Ha csak a fő étkezésre készíted el a koncepciódat az is teljesen rendben van, mert a többi étkezéshez sok tippet adok majd a kihívás során.

Csodás napot kívánok!

Kinga, a Pénzügyi Térkép háziasszonya

U.i.: remélem te is annyira megkedveled a koncepció alapú menütervezést, mint amennyire én szeretem.