8. adventi levél: Ajándékozás gyerekeknek

Gyerekeknél karácsonyi ajándékozás terén, nem hiszek a semmi elvében, náluk sokkal jobban hiszek, az okos, tudatos választásban és vásárlásban.

Nem kell velem egyetértened, de tudd én innen indulok: gyerekeknek valami ajándék, de talán sokkal jobban illik rá a meglepetés szó jár.

Ugyan úgy, mint kis gyerekeknek (még olvasni nem tudóknak) egyszerűen jár(t) az esti mese, a mese elmaradása nálunk nem lehetett, nem volt a fegyelmezés eszköze, az alanyi jogon járt, egyszerűen a mese megvonás nem lehetett a büntetés eszköze.

Ugyan így az én olvasatomban karácsonyi meglepetés, ajándék jár, még ha nem is ez van a fókuszban.

Az ajándékra szánt keretet a gyerekeknél is tartani kell és van még két fontos szabály, az ajándék nem mehet a tápláló élelmiszer és a meleg otthon rovására. Vigyáznunk kell, mert náluk sokkal könnyebben elcsábulunk, mert örömet akarunk okozni, sok esetben még talán kárpótolni is.

Vizsgáld meg az ő esetükben is az árakat különböző szempontból, így várhatóan jobb döntést fogsz hozni.

 • Egyrészt, hány munka órát kell érte dolgoznod, ha mindent figyelembe veszel.
  • mennyi idő alatt jutsz el a munkahelyedre,
  • mennyibe kerül eljutni a munkahelyedre,
  • a túlóráid, az otthoni munkád is legyen benne,
  • amit tanulásra, a saját munkahelyi fejlődésedre költesz…
 • Várhatóan hány órát fogod vagy fogja a megajándékozott használni. Persze az élmény néhány esetben lehet akkora, hogy ez a szám bőven megéri. Viszont tárgyak esetében, ne hagyd ki ezt a szempontot.
 • Ruhás (nem gyerekes) példa

Nézzünk gyorsan egy példát. Pl. a „nettó” órabéred, amikor mindent figyelembe veszel 2.000 Ft/óra.

Karácsonyra estére megláttál egy gyönyörű szép aranyszínű, alkalmi ruhát, ami 15.000 Ft, nagyon csinos, igazán jól áll, igazából a karácsonyi keretedből is futná, mégis gondolkodj egy kicsit másképpen is.

Tényleg érdemes, ezért a csodaszép ruháért 7,5 órát dolgozni, távol lenni a családodtól, pihenés és az élet élvezete helyett, a munkát választani.

Várhatóan mennyi ideig is fog örömet okozni. Szent estén viseled (4-5 órát) és utána, még hányszor tudod felvenni? Annyira különleges darab, erre mindenki emlékezni fog, egyébként sem vagy egy bálba és színházba járós fajta.

Jó esetben, hangsúlyozom jó esetben a következő 2 évben, még két-két alkalommal felveszed. Legyen nagyvonalúan 5 alkalom, azaz egy alkalom 3.000 Ft-ba fog kerülni.

Tényleg ettől leszel boldogabb és ez fog az életedhez hozzátenni?

Játékos, gyerekes példa

Van két gyermek, mindkettő szereti a legót, de az egyik rendszeresen játszik vele, míg a másik csak egyszer rak ki bármilyen legót (korábban én is azt hittem, nincs ilyen gyerek, de hidd el van, a saját pachwork családomban is).

Dolgozol érte 7, 5 órát, és a gyermeked heti szinten játszik a többi legójával együtt 3-4 órát vele. Ha csak egy évre vetíted, akkor is kb. 182 órát játszik vele, akkor kb. 82 Ft-ért szerzel egy óra örömet, hasznos, kreativitást is igénylő játékot.

A másik esetben, szintén 7,5 órát dolgozol érte, össze is rakja egyszer kb. 3 – 3 ½ óra alatt, majd a szekrény mélyén pihen egész évben. Biztos, hogy érdemes egy óra játékért 4.000 Ft-ot kifizetni?

Megéri, hogy 7,5 órát vagy távol a családodtól kb. 3 óra játékért?

Akkor már szerintem mindenkinek nagyobb örömet okoz, ha azt a 7,5 órát bármilyen olyan tevékenységgel töltötök, ami a gyermekednek örömet okoz pl. hancúrozás, összebújós filmnézés, pingpongozás, kirándulás, dartsozás… ebben az esetben inkább ajándékozzál közös időt.

Tudom sokszor nehéz ezt így ennyire pontosan meghatározni, de remélhetőleg érted a lényeget.

Tippek, szempontok gyerekek ajándékozásához

A gyereke ajándékozásakor a lehetőségeinken belül, de legyünk kicsit bőkezűbbek, ne akarjuk a mi spórolós, ajándék mentes (nem élmény menetes) ünnepünket rájuk erőltetni.

Emlékezz vissza a saját gyerekkorodra is, hogy szeretted az ajándékokat. Kíváncsian vártad, vajon mivel lepnek meg a szüleid. Milyen örömmel bontottál ki egy-egy csomagot. Fontos, ne az ajándékon legyen a hangsúly, de nekik ez is az ünnephez tartozik még.

Külföldi oldalakon olvastam, de nagyon megfogott és csak bólogatni tudtam, hogy milyen jó ötlet, ilyen szempontok szerint választani a gyerekeknek ajándékot.

Tippek a gyerekek ajándékaihoz, a tippek nem konkrétak, de nagyon jó iránymutatóak:

 • Valami olyat, amire igazán vágynak (something they want), nálunk volt, hogy igazából „filléres” csili-vili matricák okoztak, nagy-nagy boldogságot.
 • Valami olyat, amire szükségük van (something they need), nálunk gyakran kerül a fa alá olyan kozmetikum, amit egyébként is megvennénk vagy filctollak, színesek, szövegkiemelők, tollak.
 • Valami ruhanemű (something they wear), ami örömet okoz. Ma már, hogy nagyobbak inkább edzős cuccok, vagy a lányok egymásnak nézik ki egy közös „csavargás” során.
 • Valami olvasnivalót (something they read”), egyik lányomnak igazi örömet okoz a könyv, a másikat pedig közösen próbáljuk egy kicsit terelgetni, egyre nagyobb sikerrel. Ma már egyre többször kér magának könyvet.

+ 1, ami nálunk nagyon bejött: közös élmény, általában valamilyen színházi előadás vagy csúszdás élményfürdő

Több, kisebb ajándékból, biztos, hogy valamelyik teljesen betalál. Beszélgessetek sokat, ne az ajándékokról, hanem csak úgy és hidd el, előbb, utóbb elszólja magát minek örülne nagyon.

Mi talált be nálunk a fent említetten kívül, de nagyon:

 • Egy saját készítésű póniház, műhelyben megmaradt alapanyagokból, utána még az édesapjával hosszan fejlesztették és dekorálták… kb. 5-6 éves volt Fruzsi.
 • Olyan könyv, ami mellé a szereplők megvoltak kis figurákban, el is lehetett játszani a mesét kb. 3-4 éves volt Bogi.
 • Ne röhögjetek, szobájához passzoló papír zsebkendő és maga a papírdobozos tartó.
 • Házi készítésű nuncsaku.

Jól láthatod a fenti példákból is, és remélhetőleg már magad is megtapasztaltad, hogy sokszor nem kell drága játékot venni.

A hozott példákra pedig mind igaz, hogy megérte értük annyit dolgozni, annyi időt távol lenni a családtól, mint amennyibe került és/vagy amennyi időt kellett bele fektetni.

Kütyük…

Úgy érzem, még egy témát a kütyüket meg kell említeni. Nem kérdés, hogy a mai gyerekek kütyüknek és a kütyükhöz tartozó játékoknak örülnek és szívesen tölte(né)nek vele sok időt. De ne felejtsd el, te vagy az okos szülő, aki a jó irányba, a számára valóban hasznos irányba akarod terelni.

Nyilván egy 100.000 Ft-os Xbox-nak örülne és szívesen játszana vele, akár heti 20 – 30 órát is, egy óra játék nem is kerülne sokba. DE TÉNYLEG ebbe az irányba szeretnéd terelni? Hogy szélsőséges esetben játékfüggő legyen, a barátokat, az élő kapcsolatokat virtuális játékra cserélje? A tiltás, a limitálás vajon mennyi vitát hozna a családba?

Szerencsés vagyok, a lányaimmal a kütyükérdést nagyon jól tudtam kezelni, egyik a könyvet a másik a baráti társaságot sokkal inkább előnybe részesítette/részesíti. Most sajnos van rossz példa, eset is a közvetlen környezetemben és ez nagyon fájó.

Mérlegelj annak tükrében a gyermek mennyire kompromisszum kész, mennyire tartható a családi béke. Biztos egy ilyen ajándékkal nem választod az egyszerűbb utat, ami bár rövid távon csábító, de hosszabb távon még rosszul is elsülhet.