9. adventi levél: Ajándékozás felnőtteknek

Néhány ötlet hoztam mára a gondos és figyelmes ajándékozáshoz.

Sokan elvesznek az ajándékozás tengerében, a reklámok és az üzletek óriási kínálatában. Mégis, hogyan lehet kiválasztani azt a néhány ajándékot, ami után azt mondhatjuk ez megérte a pénzét.

Hogyan sikerüljön a pénzünkért boldogságot vásárolni, hogy a családi költségvetést se terheljük meg. Hogyan találjuk meg azt a középutat.

„Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretet fektetünk az adásba.” – Teréz anya

A tél egyben az ajándékozás szezonja is. De hogyan csatlakozhatom a tudatos ajándékozókhoz, hogy az ajándékozás örömét is átélhessük.

Tervezzél előre!

 • Mint minden pénzügyi döntés előtt. Az ajándékozásnál két dolgot érdemes tervezni, mennyi pénzt tudok örömmel, későbbi nehézségek nélkül költeni.
 • A másik tervezés, de talán inkább nevezném tudatos megfigyelésnek, az ajándékozottat. Pl. vajon az ajándékozottnak, mi a szeretetnyelve, vajon minek tud a leginkább örülni, nem csak az ajándékozáskor, hanem a hétköznapi életben is.

Az ötleteidet, mindkét szempontból vizsgáld meg!

 • Ne az árcédulát nézd!

Ez látszólag ellent mond az előzővel, de mindjárt megmagyarázom. Nem próbálj meg pontosan ugyanannyi és ugyanolyan értékű ajándékot adni a szeretteidnek.

Mert ugye jól tudod, nem az árcédula dönti el, hogy valami jó ajándék-e vagy sem.

 • Személyes ajándék

Gondolj vissza a beszélgetésekre, vajon milyen tervei vannak, mitől jön lázba, miért lelkesül. Próbálj meg valahogy ezekhez, a lelkesedést okozó dolgokhoz csatlakozni. Támogasd valahogy a megvalósítást.

 • Kérj segítséget!

Ha kétségeid vannak, mit ajándékozzál, kérj segítséget, más közeli baráttól vagy családtagtól, aki talán még nálad is jobban ismeri az ajándékozottat.

Ha nincs korszakalkotó ötleted, akár még az ajándékozottat is kérdezd meg, hogy mire vágyik, ez igazából akkor működik jól, ha hasonló kérdésre te sem vágod rá kapásból, hogy semmire.

 • Kerüld a lomokat!

Vess el minden olyan ötletet, ami egy kicsit is emlékeztet a lomokra, hacsak valaki nem gyűjt valamit kimondottan. Ezt talán a leginkább úgy kerülheted el, ha nem tárgyi ajándékokba gondolkodsz, hanem inkább élményt ajándékozol.

Reform ötletek felnőttek ajándékozásához

Felnőttek ajándékozásánál, érdemes egy próbát tenni a következőkre, hátha valamelyik reform bejön:

 • Minden felnőtt a családban egy ajándékot kap és a többiek közösen találják ki! – simán elbukhat, mert valakinek kézben kell ezt tartani és kell egy motor a szervezéshez.
 • Akár családon belül ki is sorsolhatjátok, hogy adott évben ki kit ajándékozzon meg. Adhattok mellé maximális keretet, amit természetesen nem kell maximálisan kihasználni, inkább egy felső határt jelent. – ez meg egy kicsit iskolásosnak tűnik, ja nemcsak tűnik, hanem az is.
 • Felnőtteknek, ne legyen ajándékozás. Valószínűleg az idősebb generáció már nehezen mond le az ajándékozás szokásáról.
 • Ajándék helyett közös adományozás. – szerintem ez csak egy nagyon hasonló gondolkodású családnál működhet, nem biztos, hogy mindenkit jó érzéssel fog eltölteni, hogy nem egymást ajándékozzátok meg.
 • Közös élmény pl. egy vágyott helyre kirándulás, egy színházi előadás, egy koncert, valamilyen élménypark, szabadulószoba…

Tudom nehéz új szokásokat bevezetni és sokszor nem is feltétlenül érdemes a családi békét kockáztatni, de egy próbát megér. De ne feledd maga a kommunikáció és annak stílusa is nagyon fontos.

+ egy tipp: Fogd rám, ha még nincs biztonsági tartalékod, hogy költési diétát írtam elő a felnőttek vonatkozásában.

Tényleg gondold végig ajándék vásárlás helyett, van-e bármi olyan lehetőség, ami nagyobb pozitív hatással lehet az egész család életére.