Ebédötletek szortírozása

Túl sok az ebédötlet? Könnyebb kitalálni, hogy melyik nap, mit főzzél ebédre, ha rendszert viszel az ebédekötletekbe és előzetesen figyelembe veszed a számodra fontos szempontokat, mint pl. van-e valamilyen speciális táplálkozási igényed, mennyi időd van főzni, hány főre kell megoldanod…

  • Elsőként az egészségügyi szempontokat gondold végi, van-e olyan alapanyag, amit betegség, allergia vagy diéta miatt kerülnöd kell neked vagy egy-egy családtagodnak. Ha ennek nem felel meg az ebédötlet, vesd el!
  • Utána már jöhet az a szempont is, mennyi időd van az elkészítésére előzetesen és / vagy, az étkezés időpontjában pl.
    • Előre el kell készítened.
    • 20-25 perced van.
    • Több, mint fél órád van és szívesen rá is fordítod azt az időt.
  • Mennyire vagy képzett szakács, ha sikerélményt szeretnél kezdd az egyszerűbb ételekkel, hogy a sikerélmény se maradjon el. Ha más kiindulópontod nincs a választásra, akkor figyeld meg az alapanyagok számát és ismertségét, illetve az elkészítési időt. Rövidebb főzési idő, kevesebb, egyszerűbb alapanyag, nagy valószínűséggel egyszerűbb ételt is takar.
  • Milyen alapanyagok állnak a rendelkezésedre. Ez nagyban attól is függ, hogy mennyire körültekintően vásárolsz, érdemes a szezonális, helyi alapanyagokat keresni (általában szezonban több recept is jön szembe az adatt alapanyagból), mert ezek az alapanyagok frissebbek és olcsóbbak.
  • Először lehetőleg a legrövidebb ideig eltartható élelmiszereket használd föl, hogy minimalizáld az élelmiszerpazarlást.
  • Ha nincs is szükséged speciális táplálkozásra, akkor is törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre. Legyen benne fehérje, szénhidrát, egészséges zsír, rost. Így fog elegendő energiát biztosítani.
  • Ne csak a tányéron lévő étel legyen változatos, az alapanyagok tekintetében, hanem az egymás utáni napok is legyenek változatosak. Pl. egy-egy naphoz társíts egy-egy ételfajtát: húsos, vegetáriánus, leveses, tészta- vagy salátaételek…
  • Ha nemcsak magadnak főzöl, akkor vedd figyelembe, hogy a családod vagy a vendégek, milyen ételeket kedvelnek. Semmi értelme órákat tölteni olyan ételek elkészítésével, amit nem igazán szeretnek, és nem vagy csak kedvetlenül eszik meg. Hogy hogyan tudod ezt az eltérő igények miatt mégis összehozni? Ebben is segít a 125 napos konyhapénzes levélsorozat a Konyhapénzes Klubban.
  • Mennyi pénzt tudsz elkölteni, hétről-hétre, hónapról-hónapra az étkezésekre, és itt most nemcsak az ebédre gondolok. A Konyhapénzes Klubban ez van a fókuszban, hogy megtaláld azt az összeget, amit már örömmel és hálával költesz el a családod táplálására. Hogy kevesebbet tudsz költeni, az nem jelenti azt, hogy egy ebéd ne lehetne tápláló és egészséges, csak kicsit körültekintőbben kell összeállítanod a menüt és a bevásárlólistát.

Ez elsőre elég sok szempont, amit egy-egy ebédötlet kiválasztásakor figyelembe lehet / kell venned. Mindig kezdd a számodra legfontosabbal, hogy éppen az adott időszakban mi a legfontosabb. Mikor már van némi rutinod, egyre több szempontot tudsz, majd figyelembe venni.